het verhaal van de gymsport

Het verhaal van de gymsport

Turnen als Sanne Wevers en Epke Zonderland en net als zij ooit een gouden plak halen op de Olympische Spelen….Wie droomt daar niet van?

Sanne is op 6-jarige leeftijd samen met haar tweelingzus, Lieke, begonnen met turnen in Almelo. Ze zijn nu allebei lid van Topsport Noord in Heerenveen. Het turnen is voor het gezin Wevers echt een familie-aangelegenheid, omdat de zusjes altijd zijn getraind door hun vader, Vincent Wevers. Na diverse goede prestaties kwam in 2008 de internationale doorbraak voor Sanne, want bij een wereldbekerwedstrijd in Glasgow won zij goud op brug en balk. Haar eerste internationale prestaties.

Tijdens de Olympische Spelen van Rio de Janeiro 2016 in Brazilie werd een historische prestatie geleverd door in de finale een GOUDEN olympische medaille op balk te veroveren.

Epke Zonderland komt uit een echte turnfamilie. Dat begon al bij opa Zonderland, een Friese boer die een onbedwingbare drang tot acrobatische kunsten voelde. Hij leerde zichzelf de handstand en liep zo over de nok van de boerderij. Van de ene naar de andere kant, handje voor handje. Extreem moeilijk, volgens kleinzoon Epke, omdat de nok van een dak zo smal is dat je heel weinig ruimte hebt om je handen neer te zetten. Had opa Zonderland de keuze gehad, dan was hij acrobaat geworden. Of misschien turner – als hij had geweten wat dat was.

De ouders van Epke deden allebei aan gymnastiek, maar de echte acrobatische kunsten kwamen pas terug in de familie toen hun vier kinderen turnertje gingen spelen in de achtertuin. Vader Zonderland haalde een brug bij een sporthal die dicht ging, ze vonden een paard bij de sloop, naast de schommel hing een stel ringen en kennissen hadden nog wel wat matrassen. Zo werd er een heuse turnarena aangelegd in de tuin van de Zonderlands in Lemmer. Op kinderfeestjes was het altijd apenkooi.

Een voor een gingen de kinderen op gymnastiek: oudste zus Geeske als eerste, daarna de broers Herre en Johan. Ook Epke volgde als vierjarig lefgozertje. met als gevolg dat Epke Zonderland in Londen de eerste Olympische turnmedaille voor Nederland binnen haalde sinds 1928.

Zoals je kunt lezen begonnen deze toppers al jong….met gymnastiek!

Het verhaal van de gymsport laat zich vertellen aan de hand van de levensfasen van de mens. Of je nu twee bent of honderd, voor iedere levensfase biedt de gym-, turn-, dans- en springsport uitkomst! Dus bewegen is mogelijk voor de allerjongste kinderen, tot de ouders en de (jonge) grootouders.

Je hele leven lang bewegen begint al als peuter en eindigt eigenlijk nooit. Of je nu springt, danst, gymt of turnt, je blijft in beweging! De gymsport bestaat uit verschillende disciplines die passen bij verschillende levensfasen. De wens om te bewegen blijft, maar de invulling en behoeften veranderen. Hierbij kun je denken aan sportieve danslessen als je wat jonger bent of aan balanstrainingen op latere leeftijd. Op deze manier groeit de gymsport met haar beoefenaren mee en creëert ze talloze mogelijkheden om in beweging te blijven.

De drukte van opgroeiende kinderen heeft plaatsgemaakt voor een nieuwe fase. Meer rust en meer tijd voor jezelf. Tijd voor oude hobby’s en nieuwe uitdagingen. Reizen, sporten en kleinkinderen. Zij houden je jong en fit. En hoe fitter jij bent, des te leuker is het om tijd door te brengen met je kleinkinderen. Dus, heb jij het nog in je? Kun jij je kleinkinderen nog bijbenen? Via leuke en actieve beweegprogramma’s, met én zonder kleinkinderen, ben je optimaal voorbereid op misschien wel de leukste periode uit je leven. De KNGU laat iedereen bewegen. Van jong tot oud, altijd dichtbij.